Pohár Českomoravské vrchoviny 2012 pohledem Michala Vágnera

18.10.2012 12:18

Krom mnoha "jednorázových" závodů jsem se v letošním roce zůčastnil i dvou MTB seriálu-pohárů. Tím prvním byl Pohár Českomoravské vrchoviny, který pořádal Bike klub Svitavy. Zahrnoval celkem 6 závodů rozdílné délky a charakteru, od klasického XC, přes maratony až po závěrečný duatlon.

Prvním závodem bylo Crosscountry v Poličce. Závod se konal v areálu Poličské sjezdovky a trať byla jedním slovem FANTASTICKÁ!!! Dlouhá prudká stoupání, technické sjezdy po trailech okolo sjezdovky a úsek po cestičkách v místním parku bavily maximálně jak jezdce tak i početné diváky.  O náročnosti závodu svědčí i moje průměrná rychlost pouze 17km/h! :-) Ale zase tak pomalé tempo to nebylo, stačilo mi na 4. místo celkově a 2. v kategorii 30-39 let :-)

Další na pořadí byl dlouhý maraton (na 60km), nazvaný Kopečkovské Drncání a pořádal ho Bike klub Svitavy. Zázemí bylo situované poblíž Svitavského atletického stadionu a trať vedla na jih od Svitav, přez Radiměř, Rohoznou, Svojanov, Hamry a Vendolí.

Protože se jednalo o první ročník závodu, tak značení trati bohužel nebylo úplně ideální (podle slov pořadatele ho někdo ještě na několika místech poškodil). Já měl smůlu, že jsem byl ve skupince, která na cca 20 km minula odbočku a nabrala několikaminutovou ztrátu. Vzhledem k vedru, které ten den panovalo a únavě z předchozích závodů jsem se rozhodl nepokračovat a vydal se zpět do Svitav.

Náladu jsem si spravil na dalším závodě, který se konal v Bystrém.  Šlo o klasickou "padesátku", rozdělenou do dvou kol. Účast byla trochu poznamenána studeným deštivým počasím. Zázemí a dojezd byl v zámeckém parčíku a dva okruhy byly vyznačeny na sever od Bystrého. Jelo se vetšinou po lesních a polních cestách, případně po asfaltu.

Po startu se brzy utrhla tříčlenná vedoucí skupinka (ve ktere jsem byl i já) a vytvořila si náskok na zbytek startovního pole. Zhruba v polovině prvního okruhu jsem z ní po chybě odpadnul, ale podařilo se mi udržet náskok před pronásledovateli a v cíli jsem byl na 3. místě celkově (2. v

kategorii).

Další zastávka seriálu byla o měsíc později opět v Bystrém a..... opět pršelo :-) Jelo se na jižní straně Bystrého a závod byl vypsán na 4 kola po cca 8 km (+ 3 km nájezd na okruh), takže šlo o delší XC (nebo kratší maraton :-) Trať byla překvapivě kopcovitá, celkový součet nastoupaných metrů byl 840 a to není na 35km závod zase tak málo.

Po startu se začalo ve volnějším tempu, kvůli chladnému počasí bylo nejdříve nutné zahřát nohy na správnou provozní teplotu. Ke konci prvního kola se ale startovní pole rozdělilo a vytvořila se čtyřčlenná vedoucí skupinka. Nikomu se nechtělo útočit a odjet samostatně, tak bylo jasné, že se bude rozhodovat až v posledním kole. K "lámání chleba" došlo v rychlém kamenitém sjezdu, kde jsem pár vteřin ztratil a už jsem se nedokázal do skupinky dotáhnout. Zbylo na mě 4. místo celkově a 3. v kategorii.

Předposlední závod nazvaný "Okolo Sedlišť" jsem musel kvůli nachlazeni vynechat a byl jsem smířený, že jsem tím přišel o šanci bojovat o "bednu" v celkovém pořadí Poháru. I přes to jsem chtěl absolvovat i záverečný Duatlon Rosna (když jsem si kvůli tomu kupoval běžecké boty :-) ) Počasí na Duatlon vyšlo perfektně, pěkné bylo i místo konání (areál rybníku Rosnička), takže se na závod sešlo početné pole sportovců (celkem 82). Šlo hlavně o stálé účastníky Poháru ale na startu stáli i specialisté na triatlon. Čekalo nás 3,6 km běhu (2x okruh okolo Rosničky) pak 21 km na biku a na závěr opět 1,6 km běh.

Že budu mít trochu problém s během jsem čekal, ale to, co následovalo po startu, srazilo mé sebevědomí na bod mrazu :-) Rychlejší soupeři mě míjeli jeden za druhým a já se propadl až někam k polovině pořadí. Nohy prostě tento nezvyklý pohyb nedokázaly dělat rychleji a tak jsem si první běh doslova protrpěl. Když jsem vyrážel na bikovou část, tak depo už bylo poloprázdné.

Na kole se ale situace (naštěstí:-) obrátila a já se prokousával pořadím vzhůru. Škoda, že tahle část závodu nebyla delší, dostal jsem se až na 10. místo a další soupeře jsem měl na dohled.

Po opětovném přezutí do běžeckých bot jsem čekal podobné utrpení jako na začátku, ale to se kupodivu nekonalo, dokonce se mi povedlo stáhnout cca 20 s ztrátu na dva soupeře přede mnou. V záverečném sprintu jsem jednoho z nich předběhl a dostal se tak na celkové 9. místo (4. v kategorii) V konečném hodnocení Poháru Českomoravské vrchoviny jsem obsadil 3. místo  kategorii 30-39 let.

Celkově šlo o velice povedenou sportovní akci a všem pořadatelům patří veliké poděkování za její uspořádání.

Veškeré informace, výsledky jak jednotlivých závdů tak i ty celkové, a mnoho fotogalerií najdete na webu pořadatele:

bikesvitavy.cz/pohar.html
 

Michal Vágner