Hradecký pohár 2012 - Michal Vágner

23.10.2012 23:19

Druhý seriál, který jsem absolvoval, byl Nutrend Hradecký Pohár.

Šlo o 9 závodů XC, které pořádal Královehradecý klub HSK cykling team. 

Celkové pojetí seriálu bylo velice odlišné od již zmíněného PČMV.

Jezdilo se na jedné trati, start byl vždy v úterý od 18 hodin a mezi jednotlivými závody byl odstup 3 týdny. Tento chytře zvolený scénář měl několik výhod: najít v nabité termínové listině závodů 9 volných víkendů je nemožné, většina pravidelně trénujících cyklistů má na úterý naplánovaný trénink ve vysokých intenzitách (tak proč je neabsolvovat při závodě :-) a do 18 hodin se stihnou po práci dostat na start i účastníci ze vdálenějších lokalit (třeba já :-))) Velkou pozornost věnovali pořadatelé dětským závodům. Byly pro ně připraveny dvě tratě s rozdílným počtem kol, podle věku. Co ale měly všechny dětské závody společné, byla parádní divácká kulisa z řad rodičů a závodníků, čekajících na svůj start.

Pro hlavní mužskou kategirii (19-39 let) byly připraveny 3 okruhy po cca 7km, ženy, junioři a "starci" (muži 40+, čau Tome :-))) jeli 2 kola.  Trať, která vedla převážně po lesních cestách a stezkách (žádný asfalt!!!! :-)))), byla překvapivě kopcovitá. Hlavně poslední stoupání bylo "výživné", zejména když dojížděla skupinka a bojovalo se o pořadí v cíli :-) Vítězové jednotlivých závodů se nevyhlašovali, ale umístění se bodovalo.

Z 9 závodů se počítalo nejlepších 7 výsledků a konečné pořadí Poháru se vyhlašovalo na speciálním "Galavečeru".

Mě se povedlo v jedntotlivých závodech obsadit 1x2, 1x3, 1x4, 2x5, 1x6 a 1x8. místo a to stačilo na 4. místo v celkovém pořadí.

I když jsem si na začátku letošní sezóny říkal, že "Hradecké" závody pojedu jen 2 nebo 3 jako trénink, stejně jsem nakonec absolvoval skoro celý seriál. Tyto závody prostě mají svoje kouzlo: na startu můžete potkat špičkové závodníky jako je Jan Hruška, Tomáš Vokrouhlík nebo Martin Horák, stále stejná trať Vám dá možnost sledovat vlastní výkonnost v průběhu celé sezóny, můžete najít limity ovládání biku ve známých pasážích a také poznat nové lidi, se kterými se pravidelně potkáváte na startu.

Hradecký Pohár určitě mohu jen doporučit, i v příští sezóně určitě tréninkově 2 nebo 3 závody absolvuji..... (ale jak to dopadne, už asi tuším ;-)
 

Veškeré iformace o Hradeckém poháru najdete na webu pořadatele: nhp.hsk-cycling.cz/index.php

 

Michal