Aktivity v zimním období 2016

08.02.2016 22:56

Ani v zimním období nezahálíme od poctivé přípravy na novou závodní sezónu 2016, na kterou se již teď nesmírně těšíme. Ukáže-li se aspoň na chvíli zimní počasí v pravém slova smyslu, rádi vyrážíme na sjezdové lyže či běžky, hlavně v okolí Bukové hory. Individuálně zvyšujeme svůj fyzický fond zvedáním želez v posilovně. Týmově se jednou týdně scházíme v tělocvičně, kde hráváme florbal či nohejbal. Letošní mírná zima nám dovoluje se v hojně míře věnovat najíždění objemových kilometrů v sedle kola.

Poslední lednovou sobotu vyrazil Michal a Jirka T. na Dolní Moravu zúčastnit se poněkud netradičního závodu fatbiků Snow Bike Race. Celkový počet 25 závodníků „širokých gum“ fatbiků vypovídá o velkém boomu těchto kol. K nim se přidali bikeři na tradičních horských kolech.

Start závodu proběhl ve ski areálu Dolní Morava pod bobovou dráhou. Poté se po lesních cestách stoupalo pod vrchol Slamník nedaleko chaty Slaměnka a nově otevřené Stezky v oblacích. Následoval velice hravý skalní trail zpět dolů do areálu. Celkově tento okruh s převýšením okolo 500 m měřil 11 km a bikeři ho absolvovali dvakrát.

Na stav trati se silně podepsala obleva předchozích dní, která zhatila tu pravou zimní atmosféru určenou pro fatbiky. Na spodní části trati jsme si sněhu příliš neužili. O to více nás potrápila zledovatělá cesta, na které i 4 nebo 5 palcová kola obtížně manévrovala. Výrazné podhuštění pneumatik bylo stěžejní. V horních partiích při stoupání nás mokrý těžký sníh mnohdy donutil sesednout z kola a zařadit běžeckou vložku. O to více jsme si užili následný sjezd po skalním trailu. Pořadí a cílové časy nehráli tentokrát až takovou roli, tento extrémní závod v náročných podmínkách prověřil síly a vytrvalost nás všech.

Michal Kubišta