Jirka Mikulecký jel MISTROVSTVÍ SVĚTA!!!

28.08.2014 01:09

Mistrovství světa hasičů v silniční ciklistice - Judendorf, Rakousko (23.- 24. 8. 2014)

Člen našeho týmu Jirka Mikulecký se zúčastnil mistrovství světa hasičů v silniční cyklistice. Tady je jeho report z této akce:

Pořadatelem této akce bylo pro rok 2014 vybráno Rakousko, konkrétně malé městečko Judendorf, které leží pár km od Grazu (oblast Štýrska). Na programu šampionátu byla sobotní časovka jednotlivců na 9,5 km a nedělní hromadný závod na 88 km.
Slavnostní zahájení za svitu slunečních paprsků se konalo v pátek na náměstí Judendorfu, kde při této příležitosti vyrostlo provizorní pódium a párty stan, kde se následně konala i prezentace účastníků závodů.
Sobota 23. srpna, tedy den prvního závodů, již nebyla tak prosluněná. V odpoledních hodinách se začala smrákat oblaka a následně se přihnal i déšť. Trať časovky sice v první pasáži vedla po rovném úseku silnice směřující k dálničnímu přivaděči, nicméně druhá část se již klikatila centrem města a to znamenalo na kluzké cestě velké problémy a to zejména při průjezdu zatáčkami. První závodník se postavil na start promáčeného závodu v 17:00. Již od první chvíle bylo jasné, že při absenci speciálu určeného pro tuto disciplínu bude velice těžké udržet krok se špičkou. Bohužel při pohledu do výsledkové listiny se ukázaly tyto obavy za dosti opodstatněné.
V kategorii „Senioren 1“ jsem obsadil 7 místo s časem 12:32 a průměrem 45,5 km/h. Celkově 21 místo (celkové pořadí nemám potvrzené) Absolutním vítězem se stal Ital Sanetti (team A.S.D. Velova) s časem 11:24 (50 km/h). Dovolím si tvrdit, že by můj čas mohl být o 30-40 vteřin lepší, kdybych měl již zmíněný speciál. Snad to bude příští rok lepší.
Neděle 24. srpna byl den hlavního závodu s hromadným startem. Sluníčko svítilo, teplota kolem 20 stupňů, ideální podmínky pro závod. Ale to se však mělo změnit. Trať závodu byla situována do 5 okruhů o celkové délce 90 km (původní plán pořadatelů bylo 6 okruhů). Na závodníky čekal hned na začátku okruhu celkem nepříjemný kopec o délce 5 km (průměr stoupání 7,2%, maximální stoupání 14,5% na 1,5 km). Následovala mírně zvlněná rovina po hřebenu místních kopečků a pak následný technický sjezd, kde ti nejrychlejší dosahovali až 90 km/h zpět do údolí, posléze již rovina zpět do cílového městečka. Start závodu byl v 13:45, bohužel začátek závodu byl dosti poznamenán počasím, kdy se přehnala bouřka a cesta byla tedy dosti zmáčená. Hned při první dávce stoupání se peloton dosti potrhal, podařilo se mi však zůstat v první skupině, která měla cca 20 členů. Další porcování skupiny se konalo hned v prvním sjezdu, kdy někteří jezdci nedbali mokré vozovky a odjeli. Já jsem zůstal v 7 člené skupině, která pronásledovala čelo závodu. Bohužel nikomu z nás se nechtělo pracovat na čele pro skupinu a to se ukázalo za rozhodující. Uprchlíci si vypracovali pohodlný náskok, který dokázali dovést až do cíle.
V kategorii „Senioren 1“ jsem obsadil zase 7 místo s časem 2:18 (oficiální čas) a průměrem kolem 40 km/h. Celkové místo od 7 – 12 místa (společný dojezd skupiny), máme tedy stejné časy. Celkové pořadí se mi nedostalo do ruky.
Celkově bych akci hodnotil za zdařilou, bohužel česká výprava zůstala bez vavřínů, ale i tak si myslím, že jsme ostudu neudělali.
Sportu zdar, cyklistice zvláště!

Jiří Mikulecký