Extrémní červenec 2015

03.08.2015 13:15

Po náročné první polovině sezóny zařadila většina z nás červenec jako měsíc odpočinkový, plný výletů a dovolených s rodinou či přáteli. Chuť zazávodit si však u některých našich závodníků zvítězila, a proto i v tento čas jsme absolvovali několik závodů. Všechny se bezesporu mohou honosit nálepkou extrémní, a to nejen náročností, ale i mimořádně horkými podmínkami, ve kterých probíhaly.

Od 2. do 5. července se Vojta Mikuláš zúčastnil etapového závodu Specialized MTB Trilogy Broumovsko v Teplicích nad Metují.  Závod se skládá z prologu a tří etap, ve kterých závodníci překonávají 228 km s převýšením 8 400 m v opravdu těžkém terénu, s náročnými pasážemi mnohdy na hranici toho, co se vyjet/sjet dá. V loňském roce Vojta překvapil v kratší variantě v juniorské kategorii vynikajícím 3. místem v celkovém hodnocení. Neztratil se ani pro letošek v již nezkrácené kategorii Bemaniax Extreme Race, kde vybojoval 5. místo v kategorii muži 19-29 let a 30. místo celkově. Jde vidět, že technicky náročné a hravé závody Vojtovi vyloženě sedí.

V sobotu 4. července zamířili Michal Široký a Martina do Holešova na 22. ročník Bikemaratonu Drásal České spořitelny. Oba si vybrali náročnou 115 km trasu s úctyhodnými 3 732 m převýšení v prostředí Hostýnských vrchů. Tyto propozice ještě vyšperkovaly teploty vysoko nad 30 °C. Zejména pro Martinu to byl co do převýšení a délky trasy jeden z nejnáročnějších závodů, jaký doposud absolvovala. Nicméně prokázala, že dlouhé maratony jí vyhovují. Důkazem je senzační 3. místo v kategorii žen 17-22 let, a to v závodě, kterého se zúčastnilo přes 600 bikerů a bikerek! Celkem bojovala s nástrahami trati 7 hod. 23 min. Michal se umístil na 179. místě v celkovém pořadí a na 60. místě v kategorii muži 30-39 let s časem 7:02:49.

Sérii extrémních akcí tento víkend doplnila silniční 24-hodinovka na kole se startem v sobotu v 10:00 hod. a ukončením o 24 hod. déle. Trasa dlouhá 9,2 km vedla téměř rovinatým profilem z Ústí nad Orlicí přes Dlouhou Třebovou a zpět. Celodenní akce se účastnili jednotlivci, dvoučlenná  a tříčlenná družstva, ale i odvážlivci na koloběžkách. Do závodu nastoupil z našeho týmu obhájce vítězství z předchozích dvou let Dlouhotřebovák Michal Kubišta. I přes několik krušných chvilek totálního vyčerpání vlivem spalujícího vedra, nedal ani tentokrát soupeřům šanci a výkonem 727 km získal do trvalého vlastnictví putovní trofej vítěze.

O 14 dní později 18. července vyrazili Michal K. s Martinou, kteří si zálibou v extrémních vytrvalostních akcích vysloužili z řad týmovců označení ultramaratonci, na podobně náročný závod do Vysoké u Holic. Jednalo se o 12-hodinovku MTB, která probíhala na cca 14 km lesním okruhu s kořenitými cross-country pasážemi, dvěma nelehkými výjezdy a nádhernými singtrekovými sjezdy. Ani tentokrát se to neobešlo bez pekelně horkého počasí. Obhájci vítězství se však tvrdými podmínkami nenechali zlomit a vynaložené úsilí přetavili opět na stupínky nejvyšší. Michal zvládl ujet 16 okruhů s najetými 219 km, Martina o pouhé dva okruhy méně s 192 km!

Michal Kubišta