Cyklomaraton Česká Třebová (15. 6. 2014)

19.06.2014 21:31

V neděli 15. června se náš tým dočkal celou sezónu vyhlíženého domácího závodu Cyklomaratonu v České Třebové. Tento rok se uskutečnil již 6. ročník. Podmínky pro závodění byly téměř ideální, příjemných 23 °C, lehce pod mrakem a vyhlídky na naprosto suchou a tedy rychlou trať.
Start a cíl závodu na 34,5 km s převýšením přes 800 m byl situován do sportovního areálu pod Peklákem. Celkem 208 přihlášených bikerů se po zaznění startovního výstřelu vydalo hned po prvních kilometrech do nelehkého stoupání na Kozlovský kopec. Následoval sjezd do obce Přívrat a Řetová. Poté již oči závodníků směřovaly k rozhledně na Andrlovu chlumu, ke které vedl příkrý těžký výjezd. Po zdolání kopce a setření notné dávky potu z čela bikeři zamířili nejprve po vrstevnici a pak následným sjezdem do Dlouhé Třebové. Jako třetí zkouška silových schopností závodníky prověřil výjezd Beranovými doly na vrchol sjezdovky na Pekláku. Zručnost a techniku jízdu prověřil závěrečný slalomový sjezd sjezdovkou do cíle závodu. Zdatnější bikeři pokračovali do druhého kola stejného okruhu.
A v jakém světle jsme se na domácím závodě ukázali? V tom nejlepším možném! Naši závodníci předvedli naprostou dominanci napříč kategoriemi i v absolutním pořadí. Vítězem v celkovém pořadí závodu na 34,5 km se stal Michal Kubišta. Ve svém desátém závodě sezóny si tak užil krásného pocitu vystoupání na stupínek nejvyšší na domácí půdě. Stejně skvělého výsledky jsme dosáhli i v ženské kategorii. Absolutní vítězkou se stala Martina Neumanová, která nedala šanci svým soupeřkám, a prokázala tak svoji skvělou formu. Patří ji veliká gratulace za výborné výsledky, kterými reprezentuje svůj tým. Výtečně zajel i junior Vojtěch Mikuláš, který ve své kategorii vybojoval druhé místo. Velký návrat do startovního pole zažil Tomáš Hruška, kterého na několik měsíců vyřadilo ze závodů vleklé zranění nohy. Přestože mu zdravotní problémy nedovolily téměř půl sezóny pravidelně trénovat, prokázal se na domácí půdě i tak pěkným 16. místem. Takovou dobu netrénovat a pak zajet takovýto výsledek? Klobouk dolů. V druhé polovině sezóny se jistě bude opět rvát o stupínky na čelních pozicích.
Obsazování stupňů vítězů však tímto neskončilo. Titul nejlepšího Českotřebováka na trati 34,5 km si odnesl Martin Schenk, kterého vyprovodil na druhém místě Tomáš Hruška. Oceněním nejlepší českotřebovské bikerky byla vyznamenána Martina Neumanová.
Výborně si vedli i naši borci na dlouhé trase 65 km Pavel Vašata a Miroslav Mařáček. Svedli mezi sebou interní týmový boj a v kvalitní konkurenci soupeřů obsadili 6. a 7. místo v kategorii M50. Pavel Vašata se dále blýsknul 2. místem v kategorii Českotřebováků na dlouhé trase.
Bohužel ani v tomto závodě se našim závodníkům nevyhnuly technické potíže a pády. Svoji porci smůly se vybral Michal Vágner, kterého ve stoupání na Andrlův chlum zastihl těžko opravitelný defekt. To mu překazilo plány na boj o pódiová umístění. Bohužel i toto k závodění patří, ale Michal jistě neklesá na mysli a vyhlíží další závody, na kterých si spraví chuť. Bolestný pád zažil do té doby skvěle jedoucí Zdeněk Dejdar. Před sjezdem do Dlouhé Třebové před ním nepochopitelně zastavil jezdec a Zdeněk nucen vyhnout se srážce nepříjemně spadl. Některý bikeři by se měli nad sebou zamyslet s tím, že nejsou na závodě sami, a že hloupá chyba může přinést nepříjemné následky. Věříme, že po vyléčení šrámů se Zdeněk vrátí v plné síle na závodní tratě.
Celkově lze uplynulý závod zhodnotit jako jeden z nejúspěšnějších v historii RCR Bike Teamu. 6 umístění na stupni nejvyšším a 3 na druhé pozici je vskutku famózní. O to sladší je pocit, že jsme toho dosáhli na domácí trati v České Třebové. Všem 13 našim závodníků patří velká pochvala za předvedené skvělé výkony.

Jméno – kategorie – pořadí v kat. – celkové pořadí - čas:

34,5 km

Michal Kubišta M1 – 1 – 1 – 1:18:03

Vojtěch Mikuláš JM – 2 – 6 – 1:21:17

Martin Schenk M1 – 5 –13 – 1:27:27

Tomáš Hruška M2 – 7 – 16 –1:28:43

Pavel Hübl M2 – 17 – 27–1:33:24

Luboš Gerla M2 – 24 – 37–1:36:15

Martina Neumanová Z1 – 1 – 70–1:46:05

Miroslav Borek M2 – 53 – 80–1:48:25

Petr Doležal M2 – 58 – 87–1:51:07

Michal Vágner defekt

Zdeněk Dejdar nezaviněný pád

65 km

Pavel Vašata M50 – 6 – 43 – 3:04:39

Miroslav Mařáček M50 – 7 – 44 – 3:06:06

Nejlepší Českotřebováci na trati 34,5 km

1. místo – Martin Schenk

2. místo – Tomáš Hruška

Nejlepší Českotřebovačka na trati 34,5 km

1. místo – Martina Neumanová

Nejlepší Českotřebováci na trati 65 km

2. místo – Pavel Vašata

Michal Kubišta

Celkové výsledky
Fotografie na našem webu
Dalších několik stovek fotografií z Cyklomaratonu paní Soukupové